februari 14, 2021

‘De Kracht van Kwetsbaarheid’ is de Nederlandse titel van het boek van Brené Brown ‘The Power of Vulnerability’ (een absolute aanrader als je dit nog niet gelezen hebt). Voor mij de beste manier om kwetsbaarheid te beschrijven, als kracht. Het tegenovergestelde van zwakte, wat ik vroeger dacht dat het was. Meer daarover lees je hier beneden.

Wat is Krachtig aan Kwetsbaarheid?

Kwetsbaar zijn betekent onzekerheid, risico nemen, jezelf volledig laten zien met al je emoties. Waarom zou je dat willen? Omdat hier ook je grootste kracht zit! Door eerlijk te zijn over wat er in je omgaat verliest het de grip die het op je heeft. Het kost namelijk enorm veel energie om te doen alsof er niks aan de hand is, je gevoelens te onderdrukken, om jezelf naar een staat te managen waar je oké bent. Waarin je denkt te voldoen aan wat andere mensen van je willen zien. Of hoe je zelf denkt te moeten zijn.

Maar op het moment dat je durft uit te spreken wat er echt met je aan de hand is (wat soms echt super eng kan zijn!) dan komt er heel veel ruimte en energie vrij. En niet alleen dat, ook gebeuren er dan juist de mooiste dingen. Het leidt vaak tot diepe verbinding met de ander, je kunt beter luisteren naar je eigen hart en intuïtie, je kunt meer diepgang ervaren, meer liefde.

Niet zomaar alles Delen

Betekent dit nu dat je altijd alles wat er in je omgaat maar op tafel moet gooien? Absoluut niet. Er bestaat zeker zoiets als ‘over sharing’. Een valkuil van kwetsbaarheid kan zijn dat je te veel of te snel deelt. Of praat om aandacht te krijgen, een soort emotionele manipulatie krijg je dan. 

Voor jezelf heb je behoefte aan een veilige omgeving en vertrouwen in degene waarbij je je kwetsbaarheid laat zien. Niet iedereen is in staat om jou te horen en er voor je te zijn, en de Albert Heijn is waarschijnlijk ook niet de beste plek om je diepste gevoelens te delen, dus maak je keuzes wijs.

“Stel je niet aan!”

Bovenstaand is een zinnetje dat ik vroeger helaas maar al te vaak te horen gekregen heb van mijn vader. Ik kan me herinneren dat ik als klein meisje wanneer ik verdrietig of boos werd om dingen die er gebeurden of die er gezegd werden, dit regelmatig afgedaan werd als ‘je stelt je aan’. Pijnlijk natuurlijk. Maar tegelijkertijd heeft het er ook voor gezorgd dat ik al op vroege leeftijd een intens traject van zelfontwikkeling ben ingegaan. Hier ben ik dan weer ontzettend dankbaar voor.

Achteraf kan ik ook zien dat het niet verkeerd bedoeld was van mijn vader, maar enkel een onhandige manier om mij te willen voorbereiden op het leven.. (ik kan je wel vertellen dat aan dit inzicht heel wat werk vooraf gegaan is ;-))

Kwetsbaarheid is Zwak

Voor mij stond kwetsbaarheid gelijk aan zwak zijn. Ik was dan ook enorm bang om mijn echte gevoelens te delen. Boosheid, dat lukte wel, vanaf kleins af aan eigenlijk. Deze emotie voelde in ieder geval krachtig, al was dat natuurlijk ook niet fijn, niet voor mezelf of voor de mensen om me heen. Maar gevoelens zoals verdriet, schaamte en me niet goed genoeg voelen… Nee, daar kon ik helemaal niks mee. Lange tijd wist ik niet eens dat ik ze had!

Pas na jaren bezig te zijn met psychologische en spirituele zelfontwikkeling begon ik mezelf echt te zien, me te realiseren dat er veel meer in me gebeurde dan ik zelf wist. Om dit echter te gaan delen met de mensen om me heen was weer een volgende stap, omdat ik aan mezelf vertelde dat het zwak was om dit soort gevoelens te hebben.

Ik weet nog de eerste keren dat ik mijn meer kwetsbare gevoelens wilde delen, het leek bijna onmogelijk om die woorden uit mijn mond te krijgen, alsof ik door de mand zou vallen en de ander zich zou realiseren dat ik helemaal niet zo stoer was als ik wilde dat ze dachten. Maar uiteindelijk is het wel gelukt en is het nu al jaren een manier van leven voor me. Wil dat zeggen dat het me altijd lukt? Absoluut niet! Soms nemen de patronen van vroeger het keihard over en kies ik ervoor om boos te zijn of me af te sluiten in plaats van te delen wat er op een diepere laag in me omgaat. Maar gelukkig gebeurt het steeds minder vaak en als het wel gebeurt lukt het me steeds sneller om het te zien en vervolgens te veranderen. 

Zo hebben mijn lief en ik de afspraak om altijd eerlijk met elkaar te delen wat er in ons omgaat. En als dat niet meteen in het moment lukt, omdat de emoties te hoog zijn opgelopen, gaan we iets later samen zitten om te delen. Maar we zorgen dat het altijd uitgesproken wordt waardoor we weer diep kunnen verbinden

Kwetsbaar zijn in een Groep

Het mooie van samenkomen in een groep, zoals een Sister circle (Vrouwencirkel), een Mannengroep of een persoonlijke ontwikkelingstraining zoals onze Vrouwen Jaartraining is dat het groepsproces het makkelijker kan maken om je kwetsbaarheid te laten zien. Door naar anderen te luisteren, te horen wat zij voelen en meemaken, komt de realisatie dat we diep van binnen allemaal dezelfde soort dingen meemaken. Dezelfde angsten en onzekerheden hebben en tegen dezelfde dingen aanlopen. Dit helpt om minder schaamte te voelen en daardoor makkelijker jezelf te delen. Zeker een aanrader dus, om deel te nemen aan een groep.

Coaching

Als je het idee hebt dat je wel wat ondersteuning kunt gebruiken in jouw proces met kwetsbaarheid dan kun je er ook voor kiezen om met een coach of therapeut samen te werken. Dit is waarschijnlijk de meest veilige omgeving, omdat de persoon die jou begeleidt geen persoonlijk belang heeft bij wat er in je omgaat, wat in (liefdes)relaties natuurlijk anders is. Ze kunnen je helpen in jouw proces van jezelf ontdekken, ruimte geven voor je kwetsbaarheid en ondersteuning geven daar waar nodig.

Related Posts

Durf te Stralen, de Wereld heeft JOU nodig.

Durf te Stralen, de Wereld heeft JOU nodig.

10 Tips om vanuit je Hart te Leven ❤️

10 Tips om vanuit je Hart te Leven ❤️

De Magie van een Sister Circle.

De Magie van een Sister Circle.

Zelfkritiek werk niet. Zelfcompassie wel!

Zelfkritiek werk niet. Zelfcompassie wel!
>