• Home
 • |
 • Blog
 • |
 • 10 Tips om vanuit je Hart te Leven ❤️

Het wordt je niet makkelijk gemaakt in deze maatschappij, om vanuit je hart te leven. Van jongs af aan worden we geconditioneerd om alles vanuit onze mind te doen. Op school moet je veel uit je hoofd leren en leer je lastige dingen te begrijpen. Maar niemand die je leert hoe je de wijsheid van je hart en je lichaam gebruikt. Tenzij je geluk hebt en je ouders je dit voorbeeld geven. Bij mij was dit helaas niet het geval en ik weet dat dit jammer genoeg voor de meeste mensen geldt.

Veiligheid en voorspelbaarheid

Vanuit je hart gaan leven kan soms eng en ingewikkeld lijken. Omdat we het niet gewend zijn en het niet voorspelbaar is. Het kan ervoor zorgen dat we ons kwetsbaar voelen. Dit is waarom de meeste mensen vanuit hun hoofd leven. Want ook al is dit vaak pijnlijk en worden we soms gek van onze gedachtes, het lijkt in ieder geval veiliger en voorspelbaarder. We denken dat we vanuit daar alles kunnen controleren. Alleen blijkt dit uiteindelijk enkel een illusie. Het universum heeft zo zijn eigen plannen met ons en als we dit proberen te controleren wordt het leven er uiteindelijk alleen maar moeilijker door.

Baby you were Born with it

We zijn allemaal geboren met de gave om precies te weten wat goed voor ons is. Ons intuïtieve weten, wat vanuit onze hartintelligentie komt. En deze gave kunnen we leren ontwikkelen en gebruiken door er aandacht aan te geven en door alle barrières die we in de weg gezet hebben op te lossen.

Die barrières bestaan voornamelijk uit gevoelens die we eerder niet toegelaten hebben. Het wel gaan toelaten van deze gevoelens is niet altijd even makkelijk, maar ooh zo veel fijner als we het eenmaal wel kunnen. Dan hoeven we namelijk niet vast te blijven hangen in eindeloze gedachtes over hoe dingen anders hadden moeten zijn. Dan hoeven we onze energie niet meer te besteden aan het in toom houden van onze gevoelens. Maar mag alles er gewoon zijn, kunnen we luisteren naar de wijsheid van ons hart en bezig gaan zijn met die dingen waarvoor we op deze aarde zijn.

Ontdek je Passie

We zijn allemaal hier gekomen met onze eigen unieke kwaliteiten. Als we gaan leren om vanuit ons hart te leven zullen we in contact komen met deze kwaliteiten en onze echte passie ontdekken. Door deze te gaan leven kunnen we diepe vervulling en zingeving gaan ervaren. En dat is toch waar we allemaal in onze diepste kern naar verlangen.

Moet ik dan altijd ja zeggen?

Betekent vanuit je hart leven dat je altijd aardig tegen iedereen moet zijn en overal ja op moet zeggen en in mee moet gaan? Absoluut niet. Als je weet dat bepaalde mensen of situaties niet goed voor je zijn, kies er dan ook voor deze te beëindigen. Ben eerlijk. Dus ja, soms is een duidelijke “nee” de meest liefdevolle optie.

Je waarheid leven

Vanuit mijn hart leren leven is een proces waar ik al jaren mee bezig ben en het wordt gelukkig steeds meer mijn manier van leven. Al komt de mind ook nog regelmatig proberen de show over te nemen. Het vraagt continue bewustzijn over mijn eigen beweegredenen. Waarom maak ik bepaalde keuzes? Is dit goed voor alleen mij of is dit wat mensen en de wereld om mij heen nu nodig hebben?

Wat mij ontzettend helpt om vanuit mijn hart te leven is iedere keer diep ademen en mijn aandacht naar binnen brengen, naar mijn hart. Hier weet ik namelijk of iets klopt of niet. En vervolgens ook naar het antwoord luisteren. Want het is misschien niet altijd de makkelijkste optie of wat mijn ego zou willen, maar het is wel de waarheid..

Over de jaren heb ik nog veel meer dingen geleerd die mij helpen, hieronder heb ik 10 tips voor je op een rijtje gezet. Mijn wens is dat ze jou ook inspireren om meer vanuit jouw hart te gaan leven. Wil je hier nog veel meer over weten? Check dan mijn Vrouwen Jaartraining, daar is dit een essentieel thema. 

10 tips om vanuit je hart te leven

 1. Vraag ‘wat zou liefde doen’? Dit helpt om uit je eigen kleine wereldje te komen en het leven te gaan leiden waarvoor je hier bent!
 2. Ben in het moment. Laat je niet leiden door je gedachtes over het verleden of de toekomst. Je hart kun je alleen in het moment voelen.
 3. Maak moeilijke keuzes. Als je echt vanuit je hart wilt leven moet je ook echt eerlijk zijn tegen jezelf. Je kunt dan niet meer wegkomen met ‘de dingen maar zo laten’ of de makkelijke weg kiezen.
 4. Stop met naar je ego luisteren! Ons ego is altijd bezig om ons te beschermen, ook al is dit helemaal niet (meer) nodig. Vanuit je hart leven vraagt van je dat je dapper bent en jezelf laat zien ook als dit betekent dat je buiten je comfort zone moet gaan.
 5. Maak ruimte voor je emoties. Voel wat er in je hart gebeurt, ook als er verdriet of boosheid etc opkomt. Geef ruimte aan dat wat er is, hierdoor kan het ook weer weggaan. De favoriete zin van mijn lief en mij is hierbij ‘this too shall pass’. Mooi om te weten als het even moeilijk wordt.
 6. Focus op hart meditaties. 10 Minuutjes per dag je aandacht naar je lichaam, naar je hart brengen leert je om dit ook beter te kunnen op andere (moeilijkere) momenten gedurende de dag. Je kunt dit gewoon zelf doen of anders zijn er genoeg hart meditaties te vinden op YouTube, Spotify etc.
 7. Diep ademen. Op momenten dat het even moeilijk is, je het even niet weet, adem een paar keer diep in en uit. Dit helpt om je in het moment te brengen en in contact met je lichaam en je hart.
 8. Ga voor passie, niet perfectie. Het is oke als dingen niet perfect gaan. Zolang je jouw passie met volle overgave leeft, maakt de rest niet zoveel uit. Durf te falen!
 9. Geef alles wat je in je hebt – Zoals Confucius al zei ‘Wherever you go, go with your whole heart’.
 10. Vraag om feedback. De mensen om je heen kunnen je vaak feilloos vertellen wanneer je in je hoofd zit in plaats van in je hart, maak hier gebruik van.

~ Your visions will become clear only when you can look into your own heart. Who looks outside, dreams. Who looks inside, awakes ~ Carl Jung

Related Posts

Durf te Stralen, de Wereld heeft JOU nodig.

Durf te Stralen, de Wereld heeft JOU nodig.

De Kracht van Kwetsbaarheid.

De Kracht van Kwetsbaarheid.

De Magie van een Sister Circle.

De Magie van een Sister Circle.

Zelfkritiek werk niet. Zelfcompassie wel!

Zelfkritiek werk niet. Zelfcompassie wel!
>